Harold Pinter

Harold Pinter

Harold Pinter
Londres, 10 d’octubre, 1930
Londres, 24 de desembre, 2008

Harold Pinter va néixer a l’East End de Londres el 1930. Fill d’un sastre jueu, va iniciar la seva carrera al teatre com a actor. La seva primera obra, The Room, es va estrenar a Bristol el 1957. Va ser, però, l’estrena a Londres de The Birthday Party, l’any següent, el que va fer emergir Pinter com una de les figures més originals en l’intens moment de canvi que vivia l’escena anglesa a finals dels cinquanta. Entre la seva extensa producció cal destacar The Caretaker (1960), No Mans’s Land (1975) o Engany (Betrayal, 1978). Pinter ha estat, també, guionista de pel·lícules de culte com The Servant o The French Lieutenent’s Woman entre altres.
La llengua dramàtica de Pinter —caracteritzada per les repeticions del llenguatge col·loquial, les frases amb doble sentit, les dificultats de comunicació, les pauses i els silencis— l’ha convertit en una veu única en el panorama teatral i ha generat fins i tot un nou neologisme: «pinteresc». El teatre pinteresc s’associa igualment als temes —mai plantejats explícitament— que són habituals en la seva producció: amenaces d’origen desconegut, fantasies eròtiques, obsessions i gelosies, inquietants percepcions de la realitat.
Els seus poemes i textos dispersos sobre teatre i sobre política s’han agrupat recentment en un sol volum, Various Voices (1998).
El 2005 va seu guardonat amb el Premi Nobel de Literatura.
Més informació a la Viquipèdia.
LLIBRES (publicats a epubqüest)
Tornar a casa (The Homecoming, 1964)
Engany (Betrayal, 1978)
Advertisement

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.