Jack London

Jack London

Jack London
San Francisco, 12 de gener, 1876
Glen Ellen, Califòrnia, 22 de novembre, 1916

Jack London (John Griffith) nasqué a San Francisco, Califòrnia, el 1876 i morí, suïcidat, el 1916 en el seu luxós Beauty Ranch. La més suggestiva de les seves aventures és la seva mateixa vida. Fill il·legítim d’un aventurer i astròleg ambulant, la seva mare es casà amb un humil botiguer que li donà el nom i, ben jove, el forçà a treballar. A quinze anys se n’anà de casa, als disset treballà de mariner, després de camàlic i de moltes altres coses més, entre les quals la de buscador d’or a Alaska.
La lectura del Manifest de Marx i Engels el convertí en un socialista entusiasta i audaç que el portà diverses vegades a la presó; però, alhora, també predicà el culte al superhome de Nietzsche. Com la resta dels progressistes de l’època, era un romàntic seduït per la idea imperialista de la força i del domini. Però compadia profundament els pobres i no perdonava la societat que l’havia fet patir. Tota la seva vida fou dedicada a passar de la pobresa a la riquesa i de fugir de la misèria moral i econòmica de la seva infantesa.
El 1899 començà a publicar en revistes i diaris; el 1900 publicà El fill del llop i el 1903 La crida del bosc que fou el seu primer gran èxit. Després El llop de mar (1904), Ullal blanc (1906), El taló de ferro (1907), Martin Eden (1909) que és la història de la seva vida, Contes de la mar del Sud (1911) i una cinquantena d’obres més que li donaren molts diners, els quals es gastà enterament entre amics i capricis. Construí el més gran i luxós ranxo i hi convidà els amics amb hospitalitat de príncep.
El 1913, les seves novel·les havien estat traduïdes a onze llengües i era un dels escriptors més populars i rics del món, àngel venjador dels pobres i rebel enfront dels rics.
De fet, Jack London fou un romàntic solitari i tràgic en mig d’un món hostil del qual finalment, el 1916, voluntàriament s’alliberà.
Més informació a la Viquipèdia.
LLIBRES (publicats a epubqüest)
La crida del bosc (The Call of the Wild, 1903)
Advertisement

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.