Marià Villangómez

Marià Villangómez

Marià Villangómez
Ciutat d’Eivissa, 10 de gener, 1913
Ciutat d’Eivissa, 12 de maig, 2002

Marià Villangómez i Llobet, poeta i traductor eivissenc, va néixer en una família de metges i farmacèutics, però de jove es va decantar per l’estudi de les lletres. Des del 1928 va estudiar Dret a Barcelona. Més enllà dels estudis, l’estada va resultar profitosa per l’època convulsa de Catalunya en aquells temps. Lector àvid de poesia, comença a publicar en diaris i revistes fins a l’esclat de la Guerra Civil. L’any 1938 es trasllada a València i inicia estudis de lletres fins que és destinat al front de Castelló, al bàndol de Franco, on va lluitar a la zona d’Higueras. Després de la guerra, en haver-la conclosa amb el rang d’alferes provisional, va aprofitar la possibilitat que tenien els dits oficials per a incorporar-se a l’ensenyança com a mestres, tasca que va exercir durant vint-i-cinc anys (a Cornellà i a Eivissa). Fou al poble de Sant Miquel de Balansat on exercí la docència més anys. Inspirat en la vida d’aquest poble del nord de l’illa al llarg de tot l’any va escriure L’any en estampes, una de les millors obres en prosa de la literatura catalana. Pels volts de 1943 reprèn la creació. L’any 1963 tanca l’etapa del vers i es concentra en la traducció (per exemple, de Mallarmé i Verlaine), a més d’escriure assaigs i articles.
Des de 1991 fou membre corresponent de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans.
LLIBRES (publicats a epubqüest)
L’any en estampes. Visions d’Eivissa (1956)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.