Truman Capote

Truman Capote

Truman Capote
Nova Orleans, 30 de desembre, 1924
Los Angeles, 25 d’agost, 1984

Truman Streckfus Persons, conegut com Truman Capote, passà la infantesa entre Nova Orleans, Jacksonville (Mississipí) i Monroeville (Alabama). En aquest darrer lloc visqué a partir del 1930, amb unes ties paternes, font d’inspiració d’algunes de les seves narracions.
El 1932, la seva mare es tornà a casar, amb Joe Capote (de qui adoptà el cognom), i anà a viure amb ells a Nova York i després a Greenwich, Connecticut, on completà els estudis secundaris. El 1943, començà a treballar de corrector a The New Yorker, i, a partir del 1944, es publicaren els seus contes, tant en aquesta revista com en Harper’s Bazaar i Mademoiselle. Van rebre molt bona acollida de crítica i públic.
El 1948, s’edità el seu primer llibre, Other voices, other rooms (Altres veus, altres àmbits), que el consagrà definitivament. A part d’aquest, la seva obra, en format de llibre, només consta de nou títols més: A tree of night (Un arbre de nit, 1949, contes), The grass harp (L’arpa d’herba, 1951, novel·la), Breakfast at Tiffany’s (Desdejuni a can Tiffany, 1958, novel·la), In cold blood (A sang freda, 1966, novel·la, de la qual es féu la pel·lícula homònima, A sang freda, 1967), Christmas souvenir / The Thanksgiving visitor (Record de Nadal / El convidat del Dia d’Acció de Gràcies, 1966, 1969, narracions, traducció catalana de Quim Monzó), Music for chamaleons (Música per a camaleons, 1980, contes i narracions, traducció catalana de Quim Monzó), Answered prayers (Pregàries desateses, 1987, novel·la inacabada), Portraits (Retrats, 1987, articles) i el volum The dogs bark, que recull diaris de viatge, retrats i articles com «Local color» (1950) i «The muses are heard» (1956).
D’una prosa de gran riquesa poètica, l’imaginari de l’obra de Truman Capote és, als inicis, el món del sud dels Estats Units, amb situacions marcades per la soledat, la decepció i, sovint, la crueltat del desig rebutjat.
Els personatges de Capote tenen la seva exemplificació en Holly Golightly, la protagonista de Desdejuni a can Tiffany, definida com un «animal salvatge», algú ferit per l’amor. No lluny d’ella, hi ha els dos assassins protagonistes de la seva obra principal, A sang freda, basada en fets reals ocorreguts a Kansas el 1959, dos éssers desplaçats, víctimes tràgiques de les circumstàncies, que serveixen a l’autor per fer una dura crítica de la pena de mort. Amb aquest llibre (escrit parcialment a Platja d’Aro i Palamós), Capote fundà un nou gènere, que va anomenar «non fiction», literatura sense ficció, i que fou la base del que després s’ha conegut com a «nou periodisme».
Homosexual reconegut, es relacionà, fins a la dècada del 1960, amb l’alta burgesia de Nova York i es mogué en ambients de luxe, fins que li giraren l’esquena als anys setanta, fet del qual se’n venjà en l’obra satírica Answered prayers (traduïda en català com a Pregàries ateses). Alcoholitzat, els dos darrers anys de la seva vida pràcticament deixà d’escriure. Pel seu estil, minuciós i líric, i per la volada tràgica de la seva obra, breu però magistral, Truman Capote és un dels grans escriptors del segle XX.
LLIBRES (publicats a epubqüest)
Desdejuni a can Tiffany (Breakfast at Tiffany’s, 1958)
Advertisement

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.