Mary W. Shelley

Mary Shelley

Mary W. Shelley
Londres, 30 d’agost, 1797
Londres, 1 de febrer, 1951

Mary Wollstonecraft Shelley fou una escriptora anglesa. La seva obra més coneguda és Frankenstein, o el modern Prometeu. Estava casada amb el poeta romàntic Percy Bysshe Shelley.
Mary Shelley va néixer a Londres. Era la segona filla d’una famosa feminista, educadora i escriptora, Mary Wollstonecraft, i d’un filòsof liberal també famós, William Godwin. La seva mare va morir deu dies després del seu naixement i el seu pare es va tornar a casar de seguida. Sota la seva tutela, Mary va rebre una excel·lent educació inusual per a les dones d’aquella època, cosa que tenia a veure amb els pensaments sobre la diferència de gèneres de la seva mare, i que repercutiria en el seu futur de manera notable.
Mary va consolar-se amb els seus estudis i amb Percy, que sempre seria, tot i la desil·lusió i la tragèdia, l’amor de la seva vida. Percy també estava satisfet amb la seva nova parella en aquells primers anys. El complaïa que Mary “pogués sentir la poesia i entendre la filosofia”. Mary i Percy compartien el gust per les llengües i la literatura, per la qual cosa gaudien llegint i discutint de llibres junts.
El maig de 1816, la parella, juntament amb Jane (després Claire) Clairmont, van viatjar al llac Ginebra per estiuejar a prop del llac Léman, amb el famós i polèmic poeta Lord Byron, que en el seu recent afer amb Claire l’havia deixat embarassada. Pel que fa a la literatura, va ser un estiu molt productiu: Percy va començar a treballar en Hymn To Intellectual Beauty i Mont Blanc.
Van estar obligats per les condicions climàtiques de l'”any sense estiu” a estar-se dins de casa. Una tarda, el grup de joves intel·lectuals i poetes, inspirats per les històries de fantasmes, van decidir muntar una competició d’històries fantasmagòriques. Un convidat, el Dr. John Polidori, va tenir la idea d’El vampir, que més tard es convertiria en una influència per a Bram Stoker i la seva novel·la Dràcula.
Altres convidats van contar històries igualment terrorífiques, però Mary es va sentir incapaç d’inventar-ne cap. Aquella nit, malgrat tot, va tenir un malson en el qual va veure “un pàl·lid estudiant de males arts agenollat davant l’ens que acabava de crear”. Es va decidir, llavors, a escriure aquella mateixa nit, iniciant així la que esdevindria una de les obres més representatives del romanticisme. Mary va utilitzar diverses fonts, entre d’altres el mite d’Ovidi. La influència de John Milton, El paradís perdut, també hi és evident.
Mary i Percy eren vegetarians i defensors del animals, cosa que repercutiria en la seva obra: per exemple, el monstre de Frankenstein és vegetarià.
De tornada cap a Anglaterra el setembre de 1816, la parella va haver de sofrir la pèrdua de dos familiars en un període relativament curt, i el novembre, la germanastra més gran de Mary, Fanny Imlay, va abandonar la casa dels Godwin i va començar una vida nova independent. El 30 de desembre de 1816, poc després de la mort de Harriet, legalment encara la seva dona, Percy i Mary es van casar, amb el consentiment de Goldwin. Mary no va aconseguir la custòdia dels fills de Percy, però la seva carrera literària va guanyar prestigi quan, la primavera de 1817, va acabar Frankenstein.
En els anys següents, el matrimoni va tenir quatre fills, tres dels quals moririen, i en sobrevisqué només el quart, Percy Florence Shelley, nascut el 1819. Els Shelley van canviar de domicili diverses vegades dins d’Anglaterra i Itàlia.
El juliol de 1822, Percy va morir i, arran d’això, es publicà algun material inèdit seu en els següents anys immediats sobretot i algunes novel·les. en anys molt posteriors.
Mary Shelley va morir de càncer de cervell l’1 de febrer de 1851, quan tenia 53 anys, a Londres, i va ser enterrada als terrenys de l’església de St. Peter a Bournemouth, Dorset.
LLIBRES (publicats a epubqüest)
Frankenstein o el Prometeu modern. (Frankenstein, or the Modern Prometheus, 1818)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.