Alfons Maseras

Alfons Maseras

Alfons Maseras
Sant Jaume dels Domenys, Baix Penedès, 23 de febrer, 1884
Tolosa, Llenguadoc, 27 d’octubre, 1939

Alfons Maseras i Galtés fou un escriptor, narrador, periodista, traductor, poeta i dramaturg català.
El seu pare era metge i volia que el seu fill en seguís la carrera, però ell abandonà els estudis i es dedicà a la literatura. El 1898, fou un dels fundadors de l’Associació Catalanista La Falç. Cap al 1899, freqüentava Els Quatre Gats, on probablement féu amistat amb Pablo Ruiz Picasso, que el va retratar; el 1900 va escriure els seus primers escrits a Joventut i Catalunya Artística, i el 1901, va dirigir, juntament amb Emmanuel Alfonso, la revista Auba.
Fou el primer desenvolupador del concepte de pancatalanisme encunyat per Josep Pijoan i Soteras. Tot i que aleshores era vinculat políticament a la Lliga Regionalista, també era membre de la Unió Catalanista, i formà part del Comitè de Germanor amb els Voluntaris Catalans, creat el 1916. Residí llargues temporades a París, on durant la dictadura de Miguel Primo de Rivera dirigí Le Courrier Catalan, fou corresponsal de La Veu de Catalunya i col·laborà a la Societat d’Estudis Militars. També a París escriví Pancatalanisme.
Tota la seva obra, bàsicament romàntica, es caracteritza per l’adaptació mimètica de distints corrents i autors europeus de moda. És potser la més personal, malgrat les influències de Giacomo Leopardi. Traduí al català Molière, Alfred de Musset, William Shakespeare, Silvio Pellico i Giacomo Leopardi. Col·laborà en molts diaris i revistes: Papitu, Un Enemic del Poble, Diario de Barcelona i d’altres.
Quatre dies abans que les tropes franquistes entressin a Barcelona, s’exilia, sense la seva família, a França, amb un grup d’intel·lectuals catalans. Malalt, trist i derrotat, mor pocs mesos més tard, el 27 d’octubre de 1939.
LLIBRES
Delirium. (1907)
Edmon. (1908)
La fi d’un idil·li. (1908)
L’adolescent. (1909)
Sota el cel de París. (1910)
Contes fatídics. (1911)
Ildaribal. (1915)
A la deriva. (1921)
La obra lírica de Fernando Maristany. (1923)
La llàntia encesa. (1926)
La ratlla. (1929)
L’hereu. (1929)
Guerau i Marta. (1932)
Estampes. (1932)
L’estudiant de Cervera. (1935)
Invocació i altres poemes. (1938)
Anuncis

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s