Walter Scott

Walter Scott

Walter Scott
Edimburg, 15 d’agost, 1771
Abbotsford, Escòcia, 21 de setembre, 1832

Walter Scott, després d’estudiar lleis i de treballar algun temps com a advocat, al servei de l’administració local, va començar la seva activitat literària com a compilador de balades escoceses i dedicà el seu esforç creador a la poesia romàntica narrativa (The Lady of the Lake, el 1810). Però l’èxit li arribà de la mà de la novel·la, el 1814, amb la publicació de Warveley. I, definitivament, es guanyà el favor del públic amb Ivanhoe, el 1819.
Amb un model que combinava la passió per la història, encara que es falsegés o s’inventés, el color local en la recreació de costums i les emocions fortes, va obtenir un èxit difícilment repetible per cap autor. De fet, fou el creador d’un subgènere que senyorejà el gènere novel·lesc durant bona part del segle XIX.
En el seu model novel·lístic, és essencial la tria d’un període de crisi, perquè, d’una banda, permet afrontar el present sense veure’l directament, a través de la poetització del passat, i, de l’altra, perquè és en els períodes de crisi on l’individualisme es pot manifestar amb més contundència. També és essencial en l’aspecte novel·lesc que el personatge central sigui producte de la ficció i que alhora, per destí i per caràcter, estigui en relació amb els dos bàndols de la crisi; i, correlativament, que els aspectes més novel·lescs s’imposin per damunt dels detalls històrics.
En aquest model, el «color local», el pintoresquisme i el retrat de costums resulten un expedient narratiu útil i efectiu, però l’eix de la novel·la cal cercar-lo en els comportaments humans que brosten de la realitat històrica novel·lada, encara que el marc històric, per la seva idealització, sigui sovint un decorat imaginari, sempre embellit per la fantasia. Aquest és l’aspecte a remarcar. Tanmateix, les novel·les de Walter Scott contenen també altres elements. A més del pintoresquisme i del falsejament històric al·ludits, són clarament detectables els mecanismes per despertar l’atenció del lector i mantenir-lo encuriosit (aventura, intriga, misteri, etc.), la reconstrucció erudita d’aspectes històrics (compatible amb el falsejament), i una certa divisió maniqueista entre bons i dolents.
El desenvolupament posterior de la novel·la històrica, tot i partir del model de Walter Scott, i de l’admiració per ell, es farà, però, per la via d’intensificar alguns d’aquests elements i, paradoxalment, apartant-se del mateix model.
Walter Scott va exercir una gran influència en la literatura europea i va obtenir un gran èxit de públic.
LLIBRES (publicats a epubqüest)
Ivanhoe. (Ivanhoe, 1819)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.