Pep Coll

Pep Coll

Pep Coll
Pessonada, 16 d’octubre, 1949

Josep Coll i Martí, més conegut com a Pep Coll, és un autor prolífic que ha conreat tots els gèneres literaris i, àdhuc, periodístics (col·labora amb els diaris Segre, El Periódico i la revista Descobrir Catalunya). El seu món vital i literari són els Pirineus, que ha convertit en un univers llegendari. Ha estat traduït al castellà i a l’èuskar. A més d’escriptor, ha estat professor de llengua i literatura catalanes, i és un gran amant de la muntanya.
Va cursar els estudis bàsics d’humanitats al Seminari de la Seu d’Urgell i va seguir els estudis a la Universitat de Barcelona on es va llicenciar en filosofia i lletres.
Els seus inicis com a professor es remunten a la Pobla de Segur (Pallars Jussà) on hi està cinc anys, i en aquest període és on s’adona de l’interès més pròxim cap a la llengua del país, el català, que no pas a la qüestió filosòfica de la qual en va quedar desencantat en els últims anys de carrera. Un cop aprovades les oposicions decideix començar un nou camí a la ciutat de Lleida ja que a Barcelona, l’experiència anteriorment viscuda com a estudiant no havia estat gaire confortant. És a la ciutat de Lleida on desenvoluparà la tasca com a professor de Llengua i Literatura catalana al centre de secundària I.E.S Màrius Torres des de l’any 1980-81 fins al 2009-10.
Al llarg d’aquests 31 anys, ha compaginat la tasca docent amb la professió d’escriptor, juntament, també, amb la de col·laborador de diversos espais comunicatius. En totes aquestes activitats, que exerceix de manera rutinària, l’element vernacle és la dedicació i divulgació de la cultura popular i l’esforç per donar-la a conèixer. De manera present es dedica, en cos i ànima, a l’escriptura i a la recerca de nous viatges que recreïn noves històries. És president del Centre d’Estudis del Pallars, estudiós del dialecte pallarès i bon coneixedor de les narracions tradicionals del Pirineu fet que es recrea i es sintetitza en el transcurs dels diferents gèneres literaris que ha emprat.
Ha estat guardonat amb diversos premis entre els quals es destaca el Premi de la Crítica Catalana per la seva novel·la Dos taüts negres i dos de blancs. Trasllada la passió per la muntanya al relat de les seves obres, convertint-les així en una lectura divulgativa, autòctona i de caràcter històric per al lector.
LLIBRES (publicats a epubqüest)
Què farem, què direm? (1991)
L’abominable crim de l’Alsina Graells (1999)
Per les valls on es pon el sol (2002)
Les senyoretes de Lourdes (2008)
Nius (2010)
Dos taüts negres i dos de blancs (2013)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.