William S. Burroughs

William S. Burroughs

William S. Burroughs
Saint Louis, Missouri, 5 de febrer, 1914
Lawrence, Kansas, 2 d’agost, 1997

William Seward Burroughs va ser un novel·lista, assagista i crític social nord-americà. Va nàixer dins una família acomodada. El seu avi va inventar una màquina de sumar que seria l’origen de la companyia Burroughs Adding Machines, empresa que encara existeix en l’actualitat, amb el nom de Burroughs Corporation. Va acabar els estudis a la Universitat de Harvard l’any 1936. Des de ben petit, va descobrir les seves inclinacions homosexuals i la seva passió per les armes de foc, que el va acompanyar tota la seva vida. Després d’un període terriblement autodestructiu durant els anys cinquanta, on va fer una incursió a la literatura pulp (és el cas de Yonqui), a partir dels anys seixanta es va dedicar a escriure amb continuïtat.
Va matar la seva dona Jane d’un tret al cap quan tractava d’emular Guillem Tell i va fallar el tret, disparant-li entre els ulls.
La seva obra té una important càrrega autobiogràfica, en què queda reflectida la seva addicció a diverses substàncies, com l’heroïna. L’experimentació, el surrealisme i la sàtira constitueixen alguns dels elements més destacats de les seves novel·les.
Les seves primeres publicacions s’engloben dins de la generació beat, grup d’intel·lectuals i artistes nord-americans que van definir i donar forma a la cultura després de la Segona Guerra mundial. Burroughs va mantenir importants contactes amb escriptors com Allen Ginsberg, Gregory Corso, Jack Kerouac i Herbert Huncke. Però la influència de la seva literatura va transcendir àmpliament aquest moviment i es va deixar sentir posteriorment en altres manifestacions artístiques de tipus contracultural, incloent-hi el cinema experimental i certs tipus de música, com la música industrial.
Va ingressar a l’«American Academy and Institute of Arts and Letters» l’any 1984.
Llibres (publicats a epubqüest)
Yonqui (Junkie, 1953)
Cartas del yagé (amb Allen Ginsberg, The Yage Letters, 1963)
El almuerzo desnudo (Naked Lunch, 1959)
Marica (Queer, 1985)
El fantasma accidental (Ghost of Chance, 1991)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.