Teleny (castellà). Oscar Wilde. 1893

Teleny

Títol: Teleny.
Títol original: Teleny.
Autor: Oscar Wilde, 1893.
Idioma: Castellà.
Idioma original: Anglès.
Traductor: Alberto Cardín.
Versió: 2.0.

Era aquest, i no l’Afrodita de Louys, segons conten testimonis fiables, el llibre de tapes grogues que Wilde va endur-se quan va anar a la presó de Reding: possiblement, a la vegada com consol eròtic, i com explicació simbòlica dels seus tràgics amors amb el fill de Lord Queensberry.
Las tempestuoses relaciones entre el ric hereu Camille des Grieux i el pianista René Teleny, podrien, en efecte, ser considerades una mena de transposició de l’«inconfessable» vincle amb Lord Alfred Douglas, que va portar Wilde a la presó. Però són, sobre tot, la plasmació típico-literària de determinat aspecte ocult de la societat victoriana, que Wilde no podia ironitzar en les seves més celebrades obres, per la seva personal i flagrant immediatesa amb els fets.
Teleny, en aquest sentit, pot considerar-se una espècie de revers o negatiu de Dorian Grey: tot el que en aquesta apareix nimbat de reticent i maligna perversitat, s’aclareix a Teleny en forma de equívocs socials, fundats en simples desitjos carnals. El que evidentment condemnava al secret l’excessivament explícita novel·la, que fins dates recents va circular només en edicions privades, de les que la primera, de 1893, és precisament el llibre de coberta groga mencionat més amunt.
En quant a l’autoria de l’obra, són diverses les hipòtesis dels crítics i prologuistes de les diverses edicions: tots coincideixen que la forma final la va donar el propi Wilde, bé que no és improbable que fossin més d’un parell les mans que participaren en la seva confecció, o, al menys, en l’elaboració temàtica. El que, en qualsevol cas, no fa més que accentuar el caràcter testimonial de l’obra, a la que no pocs consideren un verdader monument arqueològic de la literatura «gai».

Primera edició: Juliol, 2015.

Segona edició: Novembre, 2017.

 • Adaptació a la nova plantilla.
 • magnet epub:
  magnet:?xt=urn:btih:9B61997D20F084B81B6D66F3D4D6E6984FFDF9C6
  magnet azw3:
  magnet:?xt=urn:btih:558C3F9326E1DD6A80924D769EDDCA5F536ACEE1
  (Afegeix l’enllaç que prefereixis al teu client torrent)

  Deixa un comentari

  Please log in using one of these methods to post your comment:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s

  Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.