Antoni de Bofarull

Antoni de Bofarull

Antoni de Bofarull
Reus, 4 de novembre, 1821
Barcelona, 12 de febrer, 1892

Antoni de Bofarull i de Brocà fou un historiador, poeta, novel·lista i dramaturg català. Nebot de Pròsper de Bofarull i Mascaró i germà d’Andreu de Bofarull i de Brocà, va estudiar a les aules locals, i a final de curs pronuncià un discurs retòric en llatí sobre sant Tomàs d’Aquino, com era costum entre els estudiants de l’època. Amb ell, però, s’acabà el costum. Des de molt jove es dedicà a les lletres. El 1839 es traslladà a Barcelona per estudiar la carrera de Dret, tot treballant alhora en una casa de comerç. El 1841 va fundar el diari satíric El Hongo i va publicar articles de crítica teatral al Diari de Barcelona, des d’on va reclamar el restabliment dels Jocs Florals i també a El Sol. Des de 1859 fins 1862 explicà història i geografia aplicades a l’escena en el Conservatori que actuava al Teatre Odeon. Va entrar a treballar a l’Arxiu de la Corona d’Aragó el 1846, on treballà fins a la seva mort. Va traduir al castellà algunes cròniques antigues de les conservades a l’Arxiu.
Va escriure obres relacionades amb la seva ciutat natal. Per exemple: La mancha del siglo, o las víctimas religiosas (Gràcia, 1850), sobre la crema de convents a Reus el 1835. El 1842 va estrenar com a obra de teatre Pedro el Católico, rey de Aragón, i el 1845 Roger de Flor i Medio Rey y medio vasallo, totes elles de caràcter històric. Va sovintejar les obres de teatre en castellà i en català, amb un llenguatge arcaïtzant.
Fou un dels principals animadors de la Renaixença literària, i va escriure poemes amb el pseudònim “Lo Coblejador de Montcada”. El 1859 fou un dels restauradors dels Jocs Florals i mantenidor-secretari. El 1862 va escriure la primera novel·la històrica en català, ambientada en el Compromís de Casp, L’orfeneta de Menargues o Catalunya agonitzant. Alhora, fou membre de nombroses institucions, com l’Acadèmia de la Història de Madrid, de la Societat Mexicana de Geografia i Estadística, la Societat Arqueològica de Bélgica, de l’Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona, i va ser jurat de la Secció Arqueológica de l’Exposició Universal de Barcelona del 1888.
Va escriure gran nombre d’obres d’història, gramàtica catalana i teatre, d’entre les quals destaca el llibre: Historia crítica de Catalunya, oposada a la que va escriure Víctor Balaguer i Cirera. Va morir a Barcelona el 12 de febrer de 1892.
LLIBRES
Pedro el Católico, rey de Aragón: drama en 3 actos y en verso (1842)
Roger de Flor, ó El manto del templario: drama en tres actos, y en verso (1844)
Hazañas y recuerdos de los catalanes, ó, Colección de leyendas (1846)
Guía-cicerone de Barcelona: o sea, Viajes por la ciudad: con el objeto de visitar y conocer todos los monumentos artísticos, enterarse de todos los recuerdos y hechos históricos y saber el orijen [sic] de todas las tradiciones más orijinales [sic] pertencientes a aquella (1847)
Historia del rey de aragón don Jaime el Conquistador: escrita en lemosín por el propio monarca (traduïda al castellà i anotada amb Mariano Flotats, 1848)
Crónica del rey de Aragón, don Pedro IV el Ceremonioso o del Punyalet, escrita en lemosín por el mismo monarca (traducció al castellà, 1850)
Los trobadors nous: col·lecció de poesías catalanas escullidas de autòrs contemporáneos (1858)
Crónica catalana de Ramón Muntaner (1860)
La orfaneta de Menargues o Catalunya agonisant (1862)
Gramática de la lengua catalana (1867)
Historia crítica (civil y eclesiástica) de Cataluña (1876-78)
Costums que es perden i records que fugen: Reus de 1826-1840 (1880)
Historia crítica de la guerra de la Independencia en Cataluña, continuación de la Historia crítica (civil y eclesiástica) de Cataluña (1886-87)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.