212. Planilàndia. Edwin A. Abbott. 1884

Planilàndia

Títol: Planilàndia. Una novel·la de moltes dimensions.
Títol original: Flatland, romance of many dimensions.
Autor: Edwin A. Abbott, 1884.
Idioma: Català.
Idioma original: Anglès.
Traductor: Jordi Vidal i Tubau.
Versió: 2.2.

Escrita el 1884, Planilàndia és avui un clàssic de la ciència-ficció, a més d’un llibre fascinant. El seu autor, l’anglès Edwin A. Abbott, era mestre d’escola, però no pas de matemàtiques o de física, com es podria deduir de la lectura d’aquesta obra, sinó d’anglès i de llengua clàssica. De la seva pròpia obra, en què figuren escrits sobre teologia i literatura anglesa, sobresurt aquest llibre que avui presentem en llengua catalana i que, d’ençà que es va publicar, ha estat traduït a nombrosos idiomes i reeditat incomptables vegades. Amb una sofisticada estratègia narrativa —un prefaci a una segona edició revisada i datada— l’autor ens introdueix, a la primera part, en un món bidimensional en què els seus habitants tenen establertes les seves jerarquies per les seves formes. Posteriorment, una segona part situa l’autor-narrador viatjant a uns altres mons en els quals els seus habitants unidimensionals o tridimensionals desconeixen els seus altres mons i, per descomptat, la quarta dimensió: el temps. A part el fet de ser, com s’ha dit, «encantadora» (Selence News Letter), «una de les millors en el seu estil que mai s’hagin escrit» (Saturday Review of Literature), i «instructiva, entretinguda i estimulant per a la imaginació» (The Mathematics Teacher), el que resulta sorprenent d’aquesta novel·la és que va ser escrita vint-i-un anys abans que Einstein desenvolupés la teoria de la relativitat. I, posats a buscar comparacions literàries, dotze anys abans que H. G. Wells introduís en un conte el tema de la quarta dimensió (The Plattner Story). Avui, més d’un segle després, Planilàndia continua sent una excel·lent i divertida novel·la escrita per un diletant professor, alhora que una eina útil per comprendre certs aspectes de les matemàtiques. D’una manera més didàctica i amena, en aquest sentit, que molts manuals escolars.

Primera edició: Febrer, 2015.

Segona edició: Març, 2015.

 • Correcció de l’índex.
 • Tercera edició: Febrer, 2016.

 • Correccions d’estil.
 • Adaptació a la nova plantilla.
 • Quarta edició: Maig, 2016.

 • Correccions de metadades.
 • Cinquena edició: Juliol, 2019.

 • Correccions d’ortografia i estil.
 • magnet epub:
  magnet:?xt=urn:btih:3457F1CDB836D325A02E0A2099EDD3744EA68544
  magnet azw3:
  magnet:?xt=urn:btih:7EA11349C47C8F6FA3DDBA832F6E15A0BAF9C90B
  (Afegeix l’enllaç que prefereixis al teu client torrent)

  Deixa un comentari

  Please log in using one of these methods to post your comment:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s

  Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.