Otto Rahn

Otto Rahn

Otto Rahn
Michelstadt, Hessen, 18 de febrer, 1904
Söll, Àustria, 13 de març, 1939

Otto Wilhelm Rahn fou un investigador, escriptor i historiador medievalista alemany, i un oficial (Obersturmführer) de les SS.
Rahn va néixer en el si d’una família de la burgesia mitjana de la regió alemanya de Hessen. Influenciat potser pel seu pare, que era jutge a la ciutat de Magúncia, inicià els estudis de dret, tot i que també li agradava la música i era un bon pianista. Durant quatre anys (1922-1926) va estar matriculat a les facultats de dret de Gießen, Friburg i Heidelberg, i també va assistir a classes de filologia germànica i d’història.
El primer contacte de Rahn amb el catarisme es produí a l’institut de Gießen, gràcies al seu professor de religió, el baró de Gail, que també exercia la càtedra d’història de la teologia a la Universitat de Gießen.
Aquest interès quasi obsessiu pel catarisme i per cultura i la llengua occitanes, que estudià a fons, li serviren per a desenvolupar una tesi doctoral sobre l’heretgia càtara o albigesa, durant l’elaboració de la qual viatjà per França, Espanya, Itàlia i Suïssa (1928-1932).
La primera campanya a la regió del Llenguadoc fou a l’estiu de 1929. Rahn s’instal·là al poble de Lavelanet, des d’on, durant tres mesos, va explorar sistemàticament les ruïnes de Montsegur i les nombroses grutes de la muntanya.
Les seves dues obres més importants són fruit d’aquestes recerques: Cruzada contra el Grial i La cort de Llucifer. Són obres destacables per a comprendre el catarisme, que influenciaren autors com Trevor Ravenscroftl, Peter Berling i Jean-Michel Angebert, entre d’altres.
L’escriptor Nigel Pennick va dir al seu llibre Les ciències secretes de Hitler: “Els cavallers de la Taula Rodona del rei Artús, els templers i fins i tot els cavallers teutònics, havien buscat el recipient místic. Però Otto Rahn va creure que ell podia triomfar on els segles de la cerca es confonien. Ell havia estudiat la geometria sagrada de Montsegur, les seves orientacions a la sortida del sol i relació amb altres llocs sagrats, i havia descobert suposats túnels subterranis on possiblement es trobaria el Sant Graal”.
Otto Rahn va morir el 13 de març de 1939, en circumstàncies controvertides; això no obstant, una de les teories més versemblants apunta que va morir congelat al cim el Wilden Kaiser, practicant l’Endura del Catarisme, un mena de suïcidi ritual. És comú relacionar la seua figura amb l’Ocultisme nazi, i que tenien la màxima expressió dins del cos especial de les SS, i a Heinrich Himmler com un dels principals exponents.
El mateix Himmler va anar a Montserrat després de la mort de Rahn, el 23 d’octubre de 1940, suposadament a la cerca del Graal. Es va endur l’obra de l’investigador, La cort de Llucifer, que va ordenar distribuir gratuïtament entre diversos oficials d’alta graduació.
Personatge controvertit i contradictori, obertament homosexual, habitual dels cercles anti-nazis i, segons alguns investigadors, d’ascendència jueva, malgrat ser oficial de les SS, va caure en desgràcia en el partit nazi. Va ser traslladat al camp de concentració de Dachau, degradat a la funció de guarda, el 1937 com a càstig per haver-se implicat en una orgia alcohòlica homosexual. Va dimitir de les SS el 1939.
LLIBRES
Cruzada contra el Grial. La tragedia del catarismo (Kreuzzug gegen den Gral, die Geschichte der Albigenser, 1933)
La cort de Llucifer / La Corte de Lucifer (Luzifers Hofgesind, eine Reise zu den guten Geistern Europas, 1937)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.