James Joyce

James Joyce

James Joyce
Dublín, 22 de febrer, 1882
Zuric, 13 de gener, 1942

James Augustine Aloysius Joyce o Seamus Seoighe com se’l coneix a vegades en irlandès, fou un poeta i escriptor irlandès, reconegut mundialment com un dels més importants i influents del segle XX. Joyce és aclamat per la seva obra mestra, Ulisses (1922) i per la seva controvertida novel·la posterior, Finnegans Wake (1939). Igualment ha estat molt valorada la sèrie d’històries breus titulada Dublinesos (1914), així com la seva novel·la semi autobiogràfica Retrat de l’artista adolescent (1916). Joyce és un representant destacat del corrent literari anomenat modernisme anglosaxó, al costat d’autors com T. S. Eliot, Virginia Woolf, Ezra Pound o Wallace Stevens.
Encara que va passar la major part de la seva vida adulta fora de Irlanda, l’univers literari d’aquest autor es troba fortament arrelat a la seva nativa Dublín, la ciutat que proveeix a les seves obres dels escenaris, ambients, personatges i la resta de matèria narrativa. Més en concret, la seva problemàtica relació primera amb l’església catòlica d’Irlanda es reflecteix molt bé a través dels conflictes interiors que assolen al seu àlter ego en la ficció, representat pel personatge Stephen Dedalus. Així, Joyce és conegut per la seva atenció minuciosa a un escenari molt delimitat i pel seu prolongat i autoimposat exili, però també per la seva enorme influència a tot el món. Per això, malgrat el seu regionalisme, paradoxalment va arribar a ser un dels escriptors més cosmopolites del seu temps.
L’Enciclopèdia Britànica destaca el subtil i veraç retrat de la naturalesa humana que aconsegueix imprimir l’autor a les seves obres, juntament amb el mestratge en l’ús del llenguatge i el brillant desenvolupament de noves formes literàries, motiu pel qual la seva figura va exercir una influència decisiva en tota la novel·lística del segle XX. Els personatges de Leopold Bloom i Molly Bloom, en particular, tenen una riquesa i calidesa humanes incomparables.
Més informació a la Viquipèdia.
LLIBRES
Stephen l’heroi (Stephen Hero, 1904; publicat el 1944)
Música de cambra (Chamber Music, 1907)
Giacomo Joyce (Giacomo Joyce, 1907; publicat el 1968)
Dublinesos (Dubliners, 1914)
Retrat de l’artista adolescent (A Portrait of the Artist as a Young Man, 1916)
Exiliats (Exiles, 1918)
Ulisses (Ulysses, 1922)
Pomes Penyeach (Pomes Penyeach, 1927)
Collected Poems (1936)
Finnegans Wake (1939)
Advertisement

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.