Jane Austen

Jane Austen

Jane Austen
Hampshire, 16 de desembre, 1775
Winchester, Hampshire, 18 de juliol, 1817

Jane Austen va néixer en una rectoria a Steventon, Hampshire, sent la benjamina dels set fills del Reverend George Austen (1731–1805) i la seva esposa Cassandra (Leigh de nom de soltera, 1739–1827). Dos dels seus germans, James i Henry, van seguir la carrera del pare i es van fer clergues (el darrer al final de la seva vida després d’una reeixida carrera com a banquer), mentre que Francis i Charles van seguir la carrera naval. Amb la seva única germana, Cassandra, va mantenir una estreta relació durant tota la vida. L’abundant correspondència entre les germanes ha proveït als historiadors la major part de les dades sobre la vida de Jane Austen. L’únic retrat indiscutit de Jane Austen es un esbós rudimentari i acolorit fet per Cassandra, que actualment es conserva a la National Portrait Gallery de Londres. L’any 1783, va ser educada breument per un familiar a Oxford, després a Southampton, i finalment (1785–1786) va assistir a una escola de senyoretes en l’abadia de Reading, Berkshire.
Austen va escriure sobre la classe mitjana britànica i va introduir nous temes literaris, com ara el matrimoni i les classes. El 1811 va publicar Seny i sentiment, a la que aviat seguirien Orgull i prejudici (1813), Mansfield Park (1814), Emma (1816), L’abadia de Northanger (1818), Persuasió (1818). Després de la seva mort es van publicar diverses novel·les incompletes i també la seva correspondència.
LLIBRES
Sir Charles Grandison (1793, publicat el 1800)
Lady Susan (1794, publicat el 1805)
The Watsons (inacabat, 1804)
Seny i sentiment (Sense and sensibility, 1812)
Orgull i prejudici (Pride and Prejudice, 1813)
Mansfield Park (Mansfield Park, 1814)
Plan of a Novel (1815)
Emma (Emma, 1816)
Sanditon (inacabat, 1817)
Persuasió (Persuasion; edició pòstuma, 1818)
L’abadia de Northanger / La abadía de Northanger (Northanger Abbey; edició pòstuma, 1818)
Advertisement

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.