Christopher Isherwood

Christopher Isherwood

Christopher Isherwood
Disley (Cheshire, Regne Unit), 26 d’agost, 1904
Santa Mònica (Califòrnia, Estats Units), 4 de gener, 1986

Christopher William Bradshaw Isherwood va néixer a Wyberslegh Hall, High Lane, Cheshire en el nord-est d’Anglaterra; la seva infància va transcórrer en els llocs on el seu pare, coronel de la armada britànica, fou destacat. Al morir el seu pare en la Primera Guerra Mundial es va establir a Londres. Va assistir al St. Edmund Scholl on va conèixer W. H. Auden i, després, al Repton School on es va relacionar amb Edward Upward i Stephen Spender, amb qui, més tard, passaria un temps a Alemanya. Entre 1928 i 1929 estudià medicina al King’s College de Londres. Anà a Cambridge malgrat que va ser a Oxford on formà part del grup d’escriptors radicals de la dècada de 1930.
De la seva amistat amb W. H. Auden queden algunes peces dramàtiques versificades: The Dog Beneath the Skin (1935), The Ascent of F6 (1937) i On the Frontier (1938). Durant aquests anys va viure amb el violinista André Mangeot, com secretari, mentre escrivia People One Ought to Know.
Abandonà la seva extracció aristocràtica i anà a viure a la desenfadada capital de la República de Weimar. Treballà de professor a Berlín, on conegué Gerald Hamilton, William Plomer, E. M. Forster, que seria el seu mentor, i Jean Ross, que inspiraria el personatge de Sally Bowles en el seu relat Adéu a Berlín de 1939 (inspiració de l’obra teatral I am a camera i del musical i posterior pel·lícula Cabaret).
Abandonà Berlín el 1933 per les diferències notables amb el règim nazi i la por a la persecució. Abans havia viatjat amb Auden per Europa, vivint a Copenhague i Sintra, i per la Xina, el 1938.
El gener de 1939 anà amb Auden als Estats Units, on decidiren establir-se, just abans del començament de la Segona Guerra Mundial. Després de passar uns mesos en Nova York, es traslladà a Hollywood, Califòrnia.
Allí va conèixer al místic i historiador Gerald Heard (1889-1971), fundador del monestir de Trabuco Canyon, a través de qui contactà amb el Swami Prabhavananda i l’escola Vedānta, unint-se a un grup d’aficionats a la filosofia índia com Aldous Huxley, Bertrand Russell, Chris Wood, John Yale i el filòsof Jiddu Krishnamurti. Es convertí en editor de publicacions de la societat Vedānta de Califòrnia del Sud entre 1943 i 1945, i en va ser conseller editorial fins el 1962.
Gràcies a Huxley, va conèixer Ígor Stravinsky i, casualment, en una llibreria, Ray Bradbury, a qui ajudaria amb una elogiosa critica de Les cròniques marcianes.
Durant molt de temps hi va haver un cert reduccionisme respecte a la seva obra, degut a la senzillesa i alegria dels seus texts. Igualment, se li va retreure un cert antimilitarisme que ell va combatre enèrgicament. Ho apreciem en frases como questa, pronunciada a l’inici de la guerra entre els Estats Units i el Japó:

Si temo alguna cosa, temo l’atmosfera de la guerra, el poder que això dona a totes les coses; odio els diaris, els polítics, els puritans…, les solterones desapiadades de mitjana edat. Temo la manera com jo podria comportar-me si m’exposés a aquesta atmosfera.

Isherwood es naturalitzà americà el 1946, viatjà a Sud-Amèrica, el 1947, amb el fotògraf William Caskey, amb quin vivia. Als 48 anys, va conèixer al jove pintor de 18 anys Don Bachardy, que es convertí en el seu company, fins la seva mort, el 1986.
Va ser professor de literatura anglesa en Los Angeles State College (avui Universitat de Califòrnia), publicant, el 1964, el seu millor treball segons la crítica, A Single Man (dedicat a l’escriptor Gore Vidal).
Establert en Santa Mònica, visqué la resta de la seva vida amb en Bachardy. Va morir als 81 anys d’un càncer de pròstata.

LLIBRES (publicats a epubqüest)
Mr. Norris Changes Trains (1933)
Sally Bowles (1937, inclòs, més tard a Goodbye to Berlin)
Adéu a Berlín / Adiós a Berlín (Goodbye to Berlin, 1939)
La violeta del Prater (Prater Violet, 1945)
The Berlin Stories (1945, inclou Mr. Norris Changes Trains i Goodbye to Berlin; reeditat, el 1975, amb el títol The Berlin of Sally Bowles)
Un hombre soltero (A Single Man, 1964)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.