Jaume Sobrequés

Jaume Sobrequés

Jaume Sobrequés
Girona, 26 de juliol, 1943

Jaume Sobrequés i Callicó és un historiador i polític català, fill del també historiador Santiago Sobrequés i Vidal. Com parlamentari fou membre de la Comissió dels Vint que redactà l’avantprojecte d’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1979.
El 1965 es llicencià en història a la Universitat de Barcelona, i des del 1966 hi va ser professor d’història medieval. Més tard guanyà la plaça de catedràtic d’història de Catalunya a la Universitat Autònoma de Barcelona. El 1969 fou nomenat conservador de l’Institut Municipal d’Història de Barcelona, i un cop arribada la democràcia, director i coordinador del pla de museus de l’Ajuntament de Barcelona (1981-1987).
Preocupat per la divulgació de la història de Catalunya, amb aquesta finalitat va fundar les editorials Base (1973) i Undarius (1976), per tal d’editar facsímils d’obres històriques catalanes.
A les eleccions generals espanyoles de 1977 fou escollit senador per la província de Girona per l’Entesa dels Catalans, coalició amb la qual va repetir a les eleccions generals espanyoles de 1979. Això li va permetre ser membre de la Comissió dels Vint que al parador de Sau, Masies de Roda, redactà l’avantprojecte de l’Estatut d’Autonomia de Catalunya de 1979. El 1982 ingressà al Partit dels Socialistes de Catalunya, amb el qual fou escollit diputat a les eleccions al Parlament de Catalunya de 1988 i de 1992.
Del 1993 al 2000 fou membre de la junta directiva del Futbol Club Barcelona. També és membre de la junta directiva de l’Institut Català de Cooperació Iberoamericana. El 2000 va substituir Josep Maria Solé i Sabaté com a director del Museu d’Història de Catalunya, càrrec que va ocupar fins al 2008, quan fou substituït per Agustí Alcoberro i Pericay. Entre gener i novembre de 2009 fou rector de la Universitat Catalana d’Estiu.
El 2008 va rebre la Creu de Sant Jordi. Actualment és vicepresident de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, i president de l’Equip Rector de la Universitat Catalana d’Estiu.
Després d’haver donat suport a les consultes sobiranistes, a principis de setembre de 2010 es donà de baixa del PSC, justificant aquest decisió per l’estancament de la via autonomista i la necessitat d’iniciar un procés cap a la independència.
El dia 19 de setembre de 2010, dóna suport a Artur Mas com a candidat a les eleccions del mes de novembre. Al 2012, fou nombrat director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya.
Actualment, és tertulià del programa esportiu La porteria, de BTV.
LLIBRES (publicats a epubqüest)
Història de Catalunya (2007)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.