Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry
Lyon, 29 de juny, 1900
Mar Mediterrània, 31 de juliol, 1944

Antoine Marie Jean-Baptiste de Saint-Exupéry fou un escriptor i aviador francès. Nascut en una família procedent de la noblesa francesa, va tenir una infantesa feliç malgrat la mort prematura del seu pare. Alumne poc brillant, va acabar tanmateix el seu batxillerat el 1917 i, després del seu fracàs a l’Escola naval, es va orientar cap a les belles arts i l’arquitectura. Durant el seu servei militar el 1921 es va fer pilot; va ser contractat el 1926 per la companyia Latécoère (futura Aeropostal) per transportar el correu de Tolosa de Llenguadoc al Senegal abans d’arribar fins a Amèrica del Sud el 1929. Paral·lelament va publicar, inspirant-se en les seves experiències d’aviador, les seves primeres novel·les: Correu Sud el 1929 i, sobretot Vol de Nit el 1931, amb la que va obtenir un gran èxit.
A partir de 1932, el seu empresari va entrar en un període difícil i Saint-Exupéry es va dedicar més a l’escriptura i al periodisme. Va realitzar grans reportatges al Vietnam el 1934, a Moscou el 1935, a Espanya el 1936, que alimentarien la seva reflexió sobre els valors humanistes que desenvolupa en Terra d’Homes, publicat el 1939.
El 1939, és mobilitzat en l’exèrcit de l’aire i enquadrat en una esquadrilla de reconeixement aeri. Amb l’armistici, va deixar França per anar a Nova York amb l’objectiu de fer entrar els nord-americans a la guerra i va esdevenir una de les veus de la resistència francesa. Somiant entrar en acció, s’hi va unir a la primavera 1944, primer a Sardenya i després a Còrsega, dins d’una unitat encarregada de reconeixements fotogràfics per preparar el desembarcament de Provença. Va desaparèixer sobre el mar, prop de Marsella, en una missió el 31 de juliol de 1944. El seu avió no va ser trobat fins al 2004.
El petit príncep, escrit a Nova York durant la guerra, va ser publicat amb les seves pròpies aquarel·les el 1943 a Nova York i el 1945 a França. Aquest conte ple d’encant i d’humanitat va convertir-se ràpidament en un èxit mundial.
LLIBRES
L’aviador (L’aviateur, 1926)
Correu Sud (Courrier du Sud, 1929)
Vol de Nit (Vol de Nuit, 1931)
Terra d’Homes (Terre des Hommes, 1939)
Pilot de Guerra (Pilote de Guerre, 1942)
El petit príncep (Le petit prince, publicat el 1943 a Nova York i el 1945 a França)
Carta a un Ostatge (Letter to a Hostage, 1944)
Ciutadella (Citadelle; no acabada, publicació pòstuma, 1948)
Cartes de Joventut (1923- 1931) (Lettres de jeunesse; publicació pòstuma, 1953)
Carnets (Carnets; publicació pòstuma, 1953)
Cartes a la seva mare (Lettres à sa mère; publicació pòstuma, 1955)
Escrits de guerra (1939- 1944) (Écrits de guerre; publicació pòstuma, 1982)
Manon, ballarina (Manon, danseuse; publicació pòstuma, 2007)
Lettres à l’inconnue (publicació pòstuma, 2008)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.