Herta Müller

Herta Müller

Herta Müller
Nitchidorf (Romania), 17 d’agost, 1953

Herta Müller és una escriptora alemanya d’origen romanès. Ha conreat els gèneres de la novel·la, la poesia i l’assaig. En les seves obres ha fet una descripció de les dures condicions de vida a Romania sota el dictador Ceauşescu. Se li ha atorgat el Premi Nobel de Literatura de l’any 2009.
Müller va néixer a la Província de Timiş, essent filla d’agricultors suabs (alemanys del Banat, a Romania). Va rebre una educació alemanya i estudià la literatura romanesa a la Universitat de Timisoara.
El 1979 refusà col·laborar amb la policia política del règim comunista de Ceauşescu (la Securitate) i per aquest motiu va ser despatxada del seu treball com a traductora d’una companyia d’enginyeria de Romania. El seu primer llibre —En terres baixes (Niederungen)— va aparèixer, en versió censurada, a Romania el 1982.
El 1987, Müller abandonà Romania i s’instal·là a Alemanya amb el seu marit, el novel·lista Richard Wagner. El 1997 abandonà l’associació d’escriptors Pen Club de l’Alemanya Federal en protesta per la fusió que es va fer amb el Pen Club de la República Democràtica Alemanya.
La Fundació Nobel li va concedir el premi Nobel de Literatura per, en paraules textuals, “qui, amb la concentració de la poesia i la franquesa de la prosa, descriu el paisatge dels desposseïts”.
LLIBRES (publicats a epubqüest)
L’home és un gran faisà en el món (Der Mensch ist ein großer Fasan auf der Welt, 1986)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.