Mo Yan

Mo Yan

Mo Yan
Gaomi (Shandong), 17 de febrer, 1955

Guan Moye, conegut pel pseudònim de Mo Yan, és un novel·lista i escriptor de relats curts xinès, Premi Nobel de literatura el 2012. L’autor va adoptar aquest pseudònim (que significa “no parlis” en mandarí) a la seva primera novel·la; el va escollir perquè tenia tendència a ser massa directe i volia recordar-se a si mateix que havia de controlar-se.
Mo Yan nasqué en una família d’agricultors. Va deixar d’anar a l’escola durant la Revolució Cultural per passar a treballar en una fàbrica que produïa petroli. S’uní a l’Exèrcit d’Alliberament del Poble quan tenia 20 anys i va començar a escriure quan era un soldat, l’any 1981. El 1991 obtingué un Màster en Literatura i Art de la Universitat Pedagògica de Pequín.
Se l’ha equiparat a Franz Kafka o a Joseph Heller, i també a Milan Kundera, i s’ha dit que ha creat un món complex que recorda als de William Faulkner i Gabriel García Márquez, prenent com a punt de partida la tradició literària xinesa i la cultura narrativa popular.
Abans de 2012, era conegut pels lectors occidentals principalment per dues novel·les les quals van ser la base de la pel·lícula Hong gao liang (“Sorgo roig”).
LLIBRES (publicats a epubqüest)
Shifu: No faràs res per un riure (Shifu yuelai yue youmo, 2000)
Inclou la novel·la curta Canvis, publicada separadament el 2010 en anglès (Change) i traduïda al català per Carles Prado-Fonts.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.