Pa negre. Emili Teixidor. 2003

Pa negre

Títol: Pa negre.
Autor: Emili Teixidor, 2003.
Idioma: Català.
Idioma original: Català.
Versió: 2.0.
Premi Lletra d’Or, 2004
Premi Joan Crexells, 2003
Premi de Narrativa M. Àngels Anglada, 2004
Premi Nacional de Literatura, 2004

A mig camí entre la memòria i la ficció, Pa Negre narra la vida de l’Andreu, un vailet de la Plana de Vic, en els anys més crus de la postguerra. El seu pare, home de ferms ideals republicans, ha estat empresonat per roig i la seva mare, que ara treballa en una fàbrica, el confia a uns parents que viuen a pagès. El temps que l’Andreu passarà a la masia serà el de la descoberta del món dels adults i la iniciació al sexe; un temps d’amistats valentes, de contes a la vora del foc, de jocs a l’aire lliure, de fer barraques a les branques dels arbres, de farinetes de blat de moro, de pa amb vi i sucre, de pa negre. Amb el talent narratiu que li és característic, Emili Teixidor recrea amb precisió l’ambient rural de la Catalunya de postguerra amb una llengua vivíssima, rica, plena de matisos, i explora l’amor i l’odi, la rancúnia, la venjança i la hipocresia en temps de guerra. I ens ensenyarà una lliçó important a la vida: com més estimem, a més perills ens exposem. L’amor crema.

I per què tot el que recordem, per més caòtic i desordenat que sigui, arriba a prendre una forma que només nosaltres podem reconèixer? O és que la memòria ens vol tornar a fer viure uns fets passats com a espectadors del nostre propi protagonisme per alleugerir-nos del mal que ens van fer en aquell moment, i així contemplats en la boira de la recordació intentem entendre’ls millor, comprendre’n alguna cosa, treure’n alguna llum, buidar-los de dolor, angoixa i turbulència, com el pòsit de sorra que queda al fons d’un bassiol després d’una tempesta? El passat intentaria donar així un sentit a l’absurd del present?
Té alguna direcció o un fil argumental, la memòria? Per què m’acompanyen encara aquella masia paterna, aquells horts de fruiters que l’envoltaven, aquell bosc impenetrable si no era amb el cap ple de fantasmes i de pors, aquell paisatge amable de turons sorrencs amb un fons de cingleres invisibles i muntanyes blaves que el contenia? Què em volen dir els records que se’m presenten sense ordre aparent i amb una barreja d’espais, amb tanta insistència? Per què no guardo amb la mateixa emoció delicada la visió del mas dels avis materns i de tota la llarga família de la mare? Per què uns paisatges viuen en nosaltres i uns altres no? Per què unes persones, parents o no, tenen la clau per entrar dins nostre, i altres són expulsats a les tenebres externes, com deien els frares que eren rebutjats els malvats, indignes de trepitjar el llindar de la memòria?

Emili Teixidor
Pa negre

Primera edició: Masquin, gener, 2014.

Segona edició: Masquin, setembre, 2014.

 • Correccions d’estil, ortografia, puntuació; canvi de sinopsi…
 • magnet epub:
  magnet:?xt=urn:btih:D60A51E2A46314E957B90FE5950C0EB76DDDB6A0
  magnet azw3:
  magnet:?xt=urn:btih:E23AEA6D3A88BB41FAE1D8F863321732F9D5483C
  (Afegeix l’enllaç que prefereixis al teu client torrent)

  Anuncis

  Deixa un comentari

  Please log in using one of these methods to post your comment:

  WordPress.com Logo

  Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

  Google+ photo

  Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

  Twitter picture

  Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

  Facebook photo

  Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

  S'està connectant a %s

  Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.